SEO инструменти, които използвам

Провокиран от публикацията на Ангел реших да ви напиша моят набор от инструменти, които използвам при SEO оптимизацията на сайтове. Някои от инструментите, които ще дам се повтарят с неговите, но това е защото те са универсални и са must have за абсолютно всеки SEO специалист.

1. OpenSiteExplorer

Известен на всички SEO оптимизатори. Платената версия на инструмента предлага подробен анализ и пълна картина върху всичко. Смятам, че инструмента е ясен на всички и затова няма да му отделям много време.

2. MajesticSEO

С този инструмент ще имате възможност отново да гледате беклинковете на даден сайт, също така ще можете и да сравнявате данни измежду цели 5 сайта. Има доста полезна възможност да гледате как нарастват броя на линковете и линкващите домейни към избрани от вас 5 сайта с течение на времето. Инструмента обновява своята бази с данни доста често – на няколко дена.

3. Анализ на ключови думи

Инструментът на Google е предназначен предимно за хората желаещи да правят AdWords кампании, като с него ще могат да видят бегло по коя дума колко търсения има. Казвам бегло, защото личното ми мнение е, че инструментът показва данни далече по-неточни от реалността. И все пак той дава някаква представа.

4. PageRank хороскоп

За разлика от много други тулове, които съм срещал, този като че ли с най-голяма точност предсказва какъв ще бъде PageRank-а на сайта ви след следващият ъпдейт на Google.

5. iSOCBOX

За този инструмент писах вече няколко пъти. Добър е до толкова до колкото функционират и социалките. След като дадена социалка бъде изтрита или просто начинът и на работа бъде променен – ако не разбирате от редакция на макроси няма да може да се оправите и трябва да чакате следващият ъпдейт. Това разбира се, не е по вина на iSOCBOX, а по вина на уебмастърите, които се опитват да направят социалките си уж по-добри. И все пак – инструмента спестява наистина много време.

6. Проверка дали сайтът ви е в сюплементала

Въвеждате адрес и получавате резултат колко страници от сайта ви са в сюплементал резултс.

7. Pingler

Накратко казано – ръчен пинг. Въвеждате сайт, пишете кепча и пингвате. Особено полезно за нови сайтове. Има си добавка за Chrome с която да си улесните още повече работата.

8. Автоматичен синонимизатор

Въвеждате си текст и правите настройка на синонимите. Генерира ви се съдържание в spin формат, което за съжаление е изключително глупаво и безсмислено. До преди Панда ъпдейта вършеше работа, но сега го използвам все по-рядко.

9. Проверка на уникалност между две статии

Инструмента е много подходящ след работа със spinner. По този начин ще може да проверявате уникалността между две статии и по този начин да отсявате по-дублираните и да оставяте тези с по-голям процент уникалност.

10. Конвертор на домейни на кирилица

Изключително лесен за употреба инструмент. Въвеждате желаната от вас дума на кирилица и той ви я обръща в латинската и кодировка. След като имате кодировката лесно можете да си купите домейнче на кирилица.

11. Проверка за уникалност на текст

Тази руска програмка е може би най-точният софтуер, който показва уникалността на текста в проценти. Програмата е безплатна. В сайта им пише как се работи с нея, но съм сигурен, че това изобщо няма да ви затрудни. Информация на български има в блога на Гената.

12. Семантичен анализ на текст

Същите хора, които разработват и инструмента от точка 11 имат и онлайн тул, който на всичкото от горе поддържа и български език. Поставяте текста си и инструмента изготвя семантичен анализ, който може да ви е доста необходим.

13. SEO Anchor Generator

Отново руска програма, която представлява spinner, но с повече екстри. Най-хубавото в нея е, че можете да зададете X на брой спиннати копия и след това да отсеете от тях по зададени от вас параметри и процент уникалност. Как се работи с програмата вижте отново в блога на Гената.

Това бяха моите SEO инструменти, които използвам. Ще споделите ли кои са вашите?

9 thoughts on “SEO инструменти, които използвам

 1. Страхотни инструменти, някои не ги знаех. Само искам да попитам, Page Rank хороскопа по какъв алгоротъм разбира как ще се класирам, без да знае конкуренцията, без да ме е питало как промотирам и т.н. ?

 2. PageRank хороскопа има алгоритъм подобен на този на Гугъл на база количество и качество на входящи и изходящи връзки в един сайт. Така се определя PageRank. PageRank по никакъв начин не влияе на класирането, нито пък има нещо общо с анализ на конкурента. Не бъркай понятията. Може би се бъркаш от думата ранкване (ranking) което е позицията на сайта в SERP, а не PageRank.

 3. Даа, може и това да ме бърка. В такъв случай каква е ползата от Page Rank-a, щом не влияе на позициите в google и на посещенията? Можеш ли с две думи да сравниш ranking и Page rank?

 4. пейдж ранк определя накратко казано авторитета на един сайт. Той е важен не за позиционирането а за тежеста на изходящите връзки. Тоест логично е ако имаш линк от сайт с пр 5 сайта ти да се класира по-добре отколкото ако имаш линк от сайт с пр 2.

 5. Мерси. Откога търся нормален инструмент за баклинк репорт. И търся и търся а то се оказа че трябва от време на време да се търси и на български. Като търся на английски някакси няма я този тип информация от първа ръка която ти предлагаш.

 6. Добре де, а ако имаш беклинкове от сайтове с по-нисък pagerank (примерно PR1) това намалява ли авторитета на твоя сайт? И всъщност има ли линкове, които да оказват негативно влияние върху твоя сайт?

 7. Добре де, а ако имаш беклинкове от сайтове с по-нисък pagerank (примерно PR1) това намалява ли авторитета на твоя сайт?

  Не.

  И всъщност има ли линкове, които да оказват негативно влияние върху твоя сайт?

  Не.