Тотален спам залива родния ни Фейсбук

Фейсбук спамОт известно време, родния ни Фейсбук просто се залива със спам. Всъщност това, че пиша тази статия няма да промени абсолютно нищо – сигурен съм! Но поне искам да онагледя за какво става въпрос, за да може една малка част от хората да осъзнаят, че ги лъжат – тотално.

Спамът идва в следния вид: Правят се фен страници със секси заглавия (както казва Пламен Петров), но в буквалния смисъл. Примери:

Преслава лъсна по без нищо на участие (18+)

(18+) Бионсе без бельо на свое участие. Детайлна снимка ! (18+)

Домашното порно на Валери и Николета

Тази сутрин попадам и на това – Сиана от „Стъклен дом“ заголва гръд в Maxim (+снимка)

То всичко много хубаво – само дето снимки няма! Но след като минеш пред инсценирания „спам филтър“ ти сам харесваш страницата без да знаеш. От там системата на Фейсбук генерира събитие, че Иванчо харесал „Преслава по без нищо“, Драганчо видял това, и той искал да види родната ни поп-фолк фурия по без гащи – и той „клъвнал“. И така – за много кратко време фен страницата събра 65 000 човека. Аналогично е и за другите лъжливи страници.

Всъщност спамерите не са виновни. Спам винаги си е имало и винаги ще има, и нито Гугъл нито който и да било може да го спря някога! Това трябва да го направят хората, не машините. Ако говорим за електронни пощи – ок, там си има спам филтър, който донякъде помага на „рибките“ да не се хванат. Но във Фейсбук… там където всички знаят всичко за всеки, там където е жива порнография… там просто хората са незащитени. И ако човек няма съзнанието (и знанията) да разбере самичък кое е спам и кое не е, кое си струва и кое не – ще се хване много лесно.

По-лошото е не това, че всеки ден се създават спам страници и се пълнят с хиляди хора за кратко време – лошото е, че няма кой да ги спре. Лошото е, че в Интернет няма закони, няма правила – всеки може да си прави каквото си иска. Има си бутон за докладване, ама на кой му пука. Защото всеки си мисли – то само аз ако докладвам нищо няма да стане. Типичното българско мислене.

Ами хайде да се съберем 100-200 човека и организирано да ги докладваме всички! Къде отидоха сериозните и начетени хора? Всеки ли го е ударил на безхаберие ???

6 thoughts on “Тотален спам залива родния ни Фейсбук

 1. Г-н Димитров, ако погледнем реално и тази Ваша публикация е спам. Аз я харесах, след мене още десетина хиляди ще го направят и ето го това, за което говорите.
  Нещо повече, това е и реклама на Вашата дейност, а и един от приомите на SEO оптимизацията. Аз вече разгледах някои неща от блога Ви, което лека-полека го вдига в класацията.

 2. @Nikolay Belovejdov: Чакай да се разберем нещо. Първо – можеш спокойно да се обръщаш към мен с малкото ми име. Господин можеш да казваш на онези дето се изкарват лектори по разните му конференции и академии и чудесии. Аз съм обща бичкия :-)

  Второ – статията ми изобщо, ама по никакъв начин не е спам – напротив – аз се опитвам да помогна с каквото мога на хората, които не разбират и не са наясно с цялата ситуация в Интернет, включително и борбата със спама. Това, че най-отдолу на всяка една статия има соц. бутони, не означава, че правя спам. Те са оставени ако на някой от читателите дадена статия му допадне или му бъде полезна с нещо да изрази своята благодарност по този начин – като натисне бутона Харесва ми. Така и другите във FB разбират за нея и вероятно може да бъде полезна и на някой друг. Разликата между този бутон и въпросните фен страници, които описвам в статията си е, че ти харесваш моята статия по свое собствено желание, без никаква ама никаква принуда от моя страна. А във спам страниците – хората без да осъзнават харесват страницата. Това е разликата – едното е доброволно, другото е измамническо. А и както виждаш по брояча в сайта ми (нарочно съм го оставил видим) – не правя хиляди посещения, нали? :-)

  Колкото до разните неща в блога ми които както ти самия казваш се „вдигат“ се дължи на едно мое странно умение, което повечето „известни“ и „големи“ SEO оптимизатори отказват да признаят – от страх или от гордост – трябва да питаш тях, ама няма да ти кажат :-)

 3. Андрей, много си прав относно това. Въпреки всичко обаче, българското интернет пространство все още е сравнително чисто. Тепърва предстои още по-голям спамерски бум според мен.

 4. Pingback: В Facebook – Продават ви като овце! « Уеб дизайн,реклама,оптимизация за търсачки

 5. Здравей за тези който се интересуват, наскоро направих група в която се включиха хора на, който име е омръзнало от СПАМ и лъжливи предложения с цел да се ‘лайкват’ страници и приложения, колкото и да е скромна групичката ни се опитваме с ‘репортване’ да подадем сигнал на администраторите във ФБ, тази статия я има и в нашия архив и я използваме за да подскажем на хората това уж съвсем невинно на пръв поглед действие носи облаги на трети лица.Ще се осмеля да приложа линка към групата ако някой желае да се включи.Благодаря.http://www.facebook.com/home.php?sk=group_197114400311172&ap=1

 6. Здрасти Андрей,

  от вчера следя по-активнo този ти блог и днес попаднах на темата за спама.

  Темата е воистина безкрайна и аз също съм се занимвал с нея.

  Не съм съгласен с изказването ти, че „в Интернет няма закони, няма правила – всеки може да си прави каквото си иска.“, напротив – законите, когато са приложими, както е при имейл спама, са дори доста сурови. Едно мейлче на Комисията за регулиране на съобщенията се праща доста бързо, а и не е лошо да им създаваме работа -).

  За останалото съм съгласен и поддържам, че това което се разиграва по FB или други социалки е най-добре да се докладва на самия сайт, защото иначе и админите му биха били безпомощни.

  Поздрави,
  Емил