Правила за коментиране в този блог

Колкото и да ми е приятно да виждам, че хората коментират в блога ми все пак не мога да позволя той да се превърне в площадка за спамери. Въз основа на това от днес 25.11.2010 въвеждам следните правила за коментиране:

Тъй като блога ми е dofollow, основната хватка той да бъде такъв е, да може коментиращият да си хване линк с желаната ключова дума. Ок, поне за сега не ми пречи да чета коментари и да отговарям на такива на хора с име „интернет телефон“ и подобни. Тоест можете да се представяте както искате – само не знам как да се обръщам към вас? Г-н Интернет телефон? Г-н Климатици?

Обаче забранявам да се коментира с текст от рода: „Полезна статия, благодаря“. „Много интересно и полезно!“ и всякакви други такива безсмислени коментари.

Ето например последния коментар, който получих от г-н Интернет телефон е следния: ценно инфо ;) благодаря!

Съжалявам телефон, но друг път няма да имаш възможност да получиш линк срещу такъв тъп коментар! Или се изказвайте пълноценно по темата или не коментирайте! Аз ценя хората, които имат какво да кажат, които могат да ме поправят ако съм сгрешил, да ми допълнят статията, ако нещо съм пропуснал и т.н.

Може би ще си кажете – тоя какво се надува с неговия Page Rank 0?

Page Rank не е супер хипер мега определящ тежестта на един сайт. И това, че скоро е нямало ъпдейт не значи, че тежестта на линка, който ще получите ще бъде минимална. Случайно да се чували за Domain Authority и Page Authority? Те нямат ли значение? Ще си позволя да ви покажа едно сравнение на моят SEO блог с този на Васко Тошков, който е с много голям Page Rank.

Сравняване на сайтове в OpenSiteExplorerРазликата не е чак толкова фрапираща, нали? Така, че ако коментирате – правете го както трябва за да получите реален линк.

8 thoughts on “Правила за коментиране в този блог

 1. Андрю, виж какъв си красавец симпатяга на снимката, а нещо се нервиш. В същото време едва долувимо някак си усещам, че си леко гузен за новите правила, които не са особено строги.
  Не се впрягай на спам анхорите. Между другото, никой няма да ти се разсърди като не му публикуваш коментара и просто го триеш. А и толкова ли ще ти е болка или загуба, ако някой г-н Климатици ти се разсърди. :)
  Харесва ми бутончето „Задайте ми въпрос“. От месеци си каня да си пусна и аз едно. Приятно занимание е.

  Между другото, ценно инфо ;) благодаря
  :P

 2. Антон Радев: Благодаря ти за коментара. Не се впрягам изобщо :-) Нямам нищо против seo имената в коментарите, идеята ми е, който реши да го прави – да го прави както трябва. Пък и малко да жегна спамерите. Btw аз също съм спамил по блогове на колеги, за което СЕГА вече съжалявам… но всеки се учи с времето.

 3. В малко онлайн общество като българското лесно може да си спечелиш раздразнението на околните. Но, какво да се прави. Всички минаваме през това, а и понякога се съобразяваме с това, което имаме. Не се притеснявай, както каза, всеки се учи с времето.

 4. Аз сериозно се замислям дали да не правя пълна миграция към DisqUS. Технически съм си изчистил спама от ботове, но сега имам проблем със спама от хора. 80% от коментарите ми са спам и не ги одобрявам, точно като в примера по-горе.

  Nofollow не помага, затова и аз съм го премахнал. Единственото решение според мен е отделна платформа да се грижи за това. Вече има много алтернативи. А и така коментарите са „по-социални“. В смисъл, когато някой публикува коментар, се от белязва и в неговия Facebook, Twitter…

  И спам няма, просто защото спамърите не печелят нищо. Отделно си оправляваш от едно място всички коментари по блогове, виждаш дали някой ти е отговорил. Скоро ще зарадвам спамърите с един DisqUs, както в cloxy.

 5. Хм, интересна система Васко. Не съм я пробвал. Все още не са тръгнали да ме „заливат“ със спам, както при теб. Да не казвам голяма дума, но с тези темпове на развитие на блога ми и ако хвана по-свестен PR на следващия ъпдейт май и мен ще ме сполети същата участ като твоята :-)
  Тази система DisqUs интегрира ли се с WP? Предполагам има нещо общо между WP и Cloxy CMS?

 6. Между WP и моя CMS вече няма нищо общо :) Всяка си има предназначение.

  DisqUs може да се сложи на всякакъв сайт, дори статичен. За WP има разширение, което ти интегрира системата и коментарите ти са видими за търсачките (без връзките от тях). Много повече коментари получаваш, защото веднъж като се логнеш в системата и си пишеш по всякакви сайтове, без да се налага да попълваш още 3 полета :)

 7. Първо, искам да се извиня, че ползвам ключова дума. Второ, искам да кажа, че темата привлече вниманието ми и я прочетох цялата, което рядко се случва. Та същинския ми коментар е : не трябва ли да е така в абсолютно всички блогове ? Наистина мисля, че автора на статията е прав и коментари от рода на “ благодаря, мерси и т.н. “ са спам ( макар, че и аз го правя ).

  Поздрави
  Кацаров