Къртачи и SEO – пример за добра практика

Къртачни услугиЗа нуждата от SEO в днешната уеб-реалност няма смисъл да пиша, нито за това че „уеб-поръчителите“ все повече разбират колко е важно доброто позициониране в Гугъл. Целта на тази статия е да разгледа един пример за прилична SEO работа и една малка сателитна мрежа. Макар и в малки мащаби и в сравнително лека ниша, този пример всъщност е проекция на класическа верига от сателитни сайтове и задължителната оптимизация която е желателна за всеки успешен проект.

Запознат съм добре със сайтове от примера, който ще разгледам, тъй като те са изработени от фирма с която си сътруднича успешно.

Кърти.нетОсновният сайт в нашия пример е kyrti.net. Както се подразбира от домейна, той се бори в нишата Кърти чисти извозва. Към момента, при търсене в Гугъл с тази фраза излизат 190 000 резултата. Това на пръв поглед е сравнително малко, но всъщност съревнованието за челните позиции е доста тежко. Няколко конкурентни фирми са разработили и поддържат сериозни сателитни вериги от няколко години, което прави пътя до заветната първа страница стръмен. Следва класическа SEO тактика, така че преминаваме към същността на въпроса.

Освен главния сайт е създаден още един, доста сходен по структура и съдържание – kurti-izvozva.com. Целта му е не само да подпомага основния си колега с качествени релативни линкове, но и да води собствен живот в интерес на фирмата поръчител. Съдържанието и на двата сайта е силно профилирано в къртенето и целевите ключови думи надничат отвсякъде. С идея за богато съдържание са съдадени блогове и в двата сайта с не малко статии (които освен другото вероятно са и полезни за потребителите). Статиите умело гравитират около темата … Кърти, естествено. И двата сайта са с приятен дизайн и са изградени върху популярна CMS система. Адресите са културно sef-нати и чакат да бъдат потърсени :-) Домейните са добре избрани (е можело и по-добре, но и така става) – очаква се Гугъл да разберете думичките kyrti и kurti.

Следват тиловаците – два блога в които отново се говори предимно за ….. да, Къртене! Единият е в Blogspot с домейн kyrti-info.blogspot.com а другия е в WordPress – kyrtene.wordpress.com. Блоговете са стандартни и няма какво много да се говори за тях. Целта им е да дават тематични линкове към двата основни сайта. Съдържат доста информация и се обновяват често.

Четирите сайта са доволно навързани помежду си, като за грешка вероятно може да се отчете това, че основните сайтове не само приемат линкове от блоговете, но и връщат обратно такива. Това намалява тежеста на входящите линкове, но вероятно повдигането на блоговете е не по-малко полезно.

В крайна сметка резултат има – при търсене с ключови думи в нишата Кърти чисти извозва, един от двата основни сайта задължително е на първа страница. Въпросната сателитна верига е едва на 5-6 месеца, така че резултата е добър. Дали ще излязат на върха знае само онзи, на който се подмазваме всички.

Тази картинка всъщност е миниатюра на всяка ситуация и в други, по-конкурентни ниши. Докато за българския Гугъл се борят 10-тина фирми с по 4-5 сателита, за централизирано търсене в силно-конкурентни тематични кръгове всички фактори се умножават по 100. Твърди се че някой големи онлайн компании поддържат представителния си сайт с 20 000 сателита. Платени връзки, разнообразни реклами, платено съдържание и др. …. са може би това което чака и нас в близкото бъдеще, когато всеки втори в България ще знае какво означават странните абревиатури SEO, SERP, CTR …

5 thoughts on “Къртачи и SEO – пример за добра практика

  1. Сериозно конкурентна си е нишата кърти чисти извозва. Пожелавам искрено успех. В блогспот може и поддомейн на кирилица.

  2. Аз не се занимавам със оптимизацията на който и да е сайт от тази ниша. Статията ми бе предназначена да опиша практиката в България със SEO-то по даден сайт. Промотирания сайт за къртене е на колегата Краси Николов.
    А по въпроса с домейна на кирилица в Блогспот – запознат съм, дори притежавам няколко такива.

  3. Той Клокси според мен поведе хорото тук. После много дълго хоро стана. Да интересен става въпроса с ексклузивното СЕО.

  4. Pingback: Продължава сагата с кърти чисти извозва