Какво стана след поредния PageRank update (02.2012)

По време на февруарския PageRank update, Google определено успя да ми обърне стратегиите на 180°. Сайтове изчезваха от СЕРП-а, после пак се появяваха, после пак изчезваха.

Сега обаче всичко изглежда се е нормализирало. Като цяло почти нямам промени. Иначе няколко уебмастъра се оплакаха, че сайтовете им са по-скоро с минуси отколкото с плюсове. Единственият минус, който забелязах е сайт, чиято основна страница е паднала от 3 на 2.

Директориите за статии са както бяха преди:

 • bubole4ka.com – PR3
 • radiowish.net – PR3
 • аквичоп.net – PR4 (не разбирам защо хората не пускат там, хем искат авторитетен сайт с много бекове, хем предпочитат да спамят по нискокачествени сайтове)

Относно SEO и позициите на сайтовете ми промяна нямам. Започвам все повече да си мисля, че влиянието на PageRank върху изходящите линкове намалява драстично.

По-скоро гледам най-вече релевантност, както и авторитет на домейна, но тази тема ще я оставя за следващата публикация.

3 thoughts on “Какво стана след поредния PageRank update (02.2012)

 1. Аз напоследък имам проблем с подобни директории за статии.
  за последно спинах една статия за 3-4 директории вътре с по 2-3 линка към един сайт, но към вътрешни страници.
  Следващия ден добре – 1 стр. напред, след още 1-2 дни 1 стр. напред
  Но след това се получи от 3 страница дум на 9 и още си е там. Дали не съм уцелил някоя наказана директория и затова ме е отнесло и мен или нещо друго. Дайте мнение моля!

 2. Предполагам се сещаш че линк от наказан сайт не би следвало да ти навреди, защото ако това твърдение беше вярно хората щяха да създават наказани сайтове и да линкват конкуренцията. Няма линк който да влияе негативно. Линковете влияят или положително или изобщо не влияят.

  Относно спиннатото съдържание, от близо половин година не правя подобни неща. Пиша изцяло уникално съдържание, колкото и да е бавно и трудоемко. Seo се прави с уникално съдържание, а не с дублирано или частично дублирано. Колко версии на панда пуснаха вече? Във всяка една версия търсачката се усъвършенства все повече. Дублираното съдържание просто вече няма шанс.

  Колкото до танцуването, да имаше такова при много сайтове, но това се е дължало предполагам заради пр ъпдейта.