Аквичоп-а свърши, завърших трети :-)

Започвам да пиша тази публикация минути след обявения краен час за състезанието аквичоп. На моя компютър към 12:07 на 15.10.2011 виждам топ10 така:

 1. Веселин – аквичоп.com
 2. Мариела – akvichop.org
 3. Аз – аквичоп.net
 4. Ангел – аквичоп.bg
 5. Живко – аквичоп.bezseo.com

… другите резултати по-надолу просто са без значение :-)

В статията като цяло ще се опитам да разкажа за стратегията си, както и да благодаря на хората, които ми помогнаха.

Стратегията…

Регистрирах домейн на кирилица .net с точната дума. Бих взел .com, но Веселин го беше направил преди мен. Условието беше сайта да е на Джумла. За тема избрах Afterburner, която според създателите и е най-бързият шаблон за Джумла правен някога. Колко е вярно това не знам.

Избрах да работя с K2, а не с вградения дефолтски компонент, не заради друго, а защото K2 има вградени коментари, а иначе трябваше да търся отделен плъгин. Не ми беше целта да търся плъгини, защото част от стратегията ми беше да направя сайта възможно най-лек с възможно най-малко работещи такива. В интерес на истината коментари почти не получавах. През всичките месеци от както стартира аквичопа съм получил точно 12 коментара, от които половината спамърски… нищо, че още в началото казах, че коментарите са nofollow. Явно този атрибут не спира изобщо спамърите.

Успях да регистрирам два хубави безплатни домейна с точната фраза – аквичоп.blogspot.com и akvichop.wordpress.com, като вторият беше изтрит точно по средата на състезанието. Направих канал в YouTube в който за периода на състезанието съм качил общо 6 видео клипа, два от които мои собствени. Профил в Twitter пак с точната дума с който съм пуснал общо 70 туита. Направих и един спамърски акаунт във Фейсбук, както и страница, но не смятам, че трябва да оставям линкове към тях.

Направих профил в about.me, който се оказа, че дава много силни линкове, но само при условие, че към него също сочат линкове. Задължително беше създаването на профил в TED.com, който също дава силни линкове и лесно хваща PR (за TED ви бях говорил много отдавна).

С инструмента iSOCBOX лесно добавих аквичоп.net по социалките, както и всяка нова публикувана статия в него. Профилите в YouTube, Twitter, TED, както и всеки един от сателитните ми сайтове беше минат през 60-те социалки. Почти всяка една статия, която съм писал също беше минавана през всичките тези социалки.

Сложих sitewide линкове от всичките мои сайтове, както и от всичките такива, които притежавам в blogspot. Там съм с три акаунта… или май бяха четири :-) Искам да подчертая, че линковете ги добавях постепенно, а не да ги изсипя на един път. Бях си направил план график кое кога. На по-късен етап започнах с добавянето по директории за статии. Там текстовете също подчертавам, че бяха уникални, а не спиннати. Всъщност пробвах да спинна една статия, като получих няколко копия, но имаха твърде малък процент на уникалност и доста директории ме отрязаха. Затова реших, че времето за което ще спинна една статия и от нея да изкарам 3-4 читави и що-годе уникални статии ще е повече отколкото ако измисля 3-4 уникални такива. Одобрените статии по директориите също бяха минати през социалките.

Друга важна част от стратегията ми беше да анализирам сайтове, които нямаха нищо общо със състезанието. Това бяха сайтове, които се борят все в трудни ниши, като например SEO, уеб дизайн и т.н. С помощта на OSE анализирах топ линковете на всеки един сайт и се пробвах ако мога да забърша и аз един. Където можах успях.

В това състезание получих и не малка доза помощ от хора с които се познаваме само онлайн и тук ще е мястото, където искам да благодаря на всеки по отделно като му сложа един вечен линк за спомен.

Благодарности…

Красимир ми оказа най-силна подкрепа в това състезание. Той лично ми даде sitewide линкове от повече от 20-на негови сайта, като същевременно ги слагаше поетапно, а не веднага.

Благодарности на Петя Младенова от Интер Реклама, която също ме линка от 4-5 нейни сайта. Още благодаря на Борислав Арапчев от Идея Студио, Виртуална кръчма, Андон Иванов и статията, която написа за мен. Благодаря и на Живко, който се оказа един от добрите играчи и който ме линкваше от аквичоп сайта си.

Сърдечно благодаря на Иван Савков за това, че пръв си предложи помощта, както и на Алекс, който ми сложи линкове от Jump.bg хостинг.

Благодарности и на Марин, който накрая на състезанието направи 301 редирект от аквичоп сайта си към мен.

Искрено се надявам да не съм пропуснал някой… но ако случайно съм забравил да напиша още някой, който ми е помагал нека да остави коментарче и така пак ще си получи линк.

Изводи…

Време е да напиша SEO изводите до които стигнах след края на аквичопа.

1. Ранд Фишкин говори пълни глупости. Съвсем сериозно и отговорно ви съветвам да не вярвате на нито една негова дума. Разликата е, че той прави безнес, а аз правя SEO.
2. Тайтъла на сайта няма значение дали е само от една дума, както и няма значение къде е разположен в заглавието.
3. Времето прекарано в сайта, баунс рейта, както и социалните фактори са тотална измишльотина и промиване на мозъци. Доколко са фактор – не знам, но в една не лека ниша, каквато е аквичоп състезанието, тези неща отпадат.
4. Content is the King е най-голямата заблуда в света на SEO. Принципа, че ако напишем супер-дупер съдържание и след него ще се появят тонове линкове, сочещи към него е също промиване на мозъци. Такова животно няма! Линкове ще дойдат само тогава, когато аз си ги осигуря самичък, а не някой друг. На другите не им дреме за вас!!! Запомнете го.
5.  Уикипедия са корумпирани *едали. За някой играчи може да има линкове от там, но за други не може. Същата история като в Dmoz.
6. Броят и качеството на линковете определят всичко! Вътрешната структура, свързаност и всички други фактори взети заедно избледняват на фона на броят и качеството на линковете, които сочат към нас.

Смятам, че и трето място също не е лош резултат. Мисля, че се справих добре. Ако трябва сам да си пиша оценка на работата от 1 до 10 бих си писал 7.

Всякакви коментари с анализи и оценки са добре дошли.

12 thoughts on “Аквичоп-а свърши, завърших трети :-)

 1. Кога мина времето и аз исках да ти върна услуга за други неща и щях да ти пусна някой друг линк, но много изтървах кое кога се случва, че съм много ангажиран и…нищо все пак не е лошо класирането ти. Не знам какви са наградите, но дано намажеш нещо ;)

 2. @Димитър Георгиев, нищо няма да намажа :-) 50 лева от Едуард са за третото място, другите двама спонсори награждават само първите двама :-) Да не ти пука, виж какъв спамърски и силен сайт ми остана да си го ползвам като личен ресурс :-)

 3. За мен си sео фаворит. Успя да се докажеш честно в нелеката битка! Единствено ти пожелавам винаги да следваш интуицията си :)

 4. Третото място никак не е зле. Според мен най-голямата печалба от подобно състезание е именно опитът, който придобиваш. Едно е да четеш, както спомена ти, Ранд Фишкин, друго е сам да пробваш кое наистина върши работа и кое не.
  Какво според теб помогна на първите двама участници да те задминат? Правил ли си им анализ на линковете? Смяташ ли, че .com домейнът си е казал думата? Има много дискусии по тоя въпрос и като че ли в крайна сметка си има значение какво е TLD-то.

 5. И на мен ще ми е интересна стратегията на другите участници, още повече предвид факта, че около 90% от стратегията на Андрей се практикува и от мен. Едва ли com домейна е това, което е изиграло решаващата роля. Има нещо друго. Най ми хареса обаче заключението, че качественото съдържание не е вся и всьо и само по себе си не може да генерира линкове. Да, важно е да е уникално и стойностно, но ако сам не го линкваш няма как Гугъл да го определи като такова. С времето качественото съдържание наистина привлича линкове и посещения, но това става толкова бавно, че реално няма грам стойност за SEO. Все пак третото място в такова състезание си е престижно от където и да го погледнеш. Поздравления за успеха. :)

 6. @Кирил, според мен и разширението си оказва думата!
  Андрей за съдържанието не съм съгласен!
  При мен водещата идея беше да правя видео уроци и да ги описвам. Така сайта ми НЕ запирлича на спамърски, а на сайт предлагащ някаква услуга – обучение с безплатни уроци. Това направи безпроблемно линкването от всякъде, включително и от Уикипедия, за където и ти успя да вмъкнеш. :)
  Впрочем, мен никой не ме подкрепи :( само със собствени ресурси и мускули карах ;) и за мой късмет успях да удържа устрема на Мариела.
  Андрей, пожелавам ти всичко най-хубаво за напред и повече късмет в следващото състезание! И знанията които получихме, са супер ценни, а аз научих доста от теб!
  Поздрави,
  Веселин Стефанов

 7. @Кирил: Да, правил съм анализ на линковете с почти всички възможни тулове – безплатни и платени. Правил съм анализ и с Yazzle, който дава комплексна оценка като сбор и качество от всички линкове. До последно моите линкове според софтуера даваха най-висока стойност. И да, смятам, че точно разширението на домейна е възможно да си е оказало думата. Както казах и в поста, че Ранд понякога говори глупости, но този път съм слонен да му вярвам, изхождайки от тази графика: http://goo.gl/ui0c6
  @Лазар: Не съм сигурен дали и колко линкове ще привлече качественото съдържание. То ако се разчита хората да ти правят линкбилдинг, то това не е SEO. SEO е когато човек сам започва да си прави линкбилдинг, симулирайки потребителско поведение, но в по-бързи темпове :-)
  @Веско: Така се случи, че накрая изгорях в wikipedia. Моята идея беше да качвам любителски, но авторски снимки от места където съм ходил и същият този адрес да го добавям в wikipedia на страницата на съответното място, като изобщо не съм добавял думата „аквичоп“, че да прилича на спамърско. Добавял съм само името на сайта си, който съдържа думата. Така се случи обаче, че накрая изгорях: http://goo.gl/v6OWR (чети най-долу на страницата). Това също може да е изиграло негативна роля.
  Накрая направих една глупост, която може би не трябваше да я правя и вече след като мина състезанието и след като анализирах ситуацията на 90% съм сигурен, че аз съм си вкарал таралежа в гащите, а не, че Мариела ме е минала.

  Сайтът ми аквичоп.blogspot.com, който се позиционираше на 9-та позиция в SERP-а не исках да го оставя така и се опитах да му направя 301 редиркт към моя сайт. В случая обаче не е възможно да се направи нормален редирект, тоест чрез .htaccess или php. Единственият вариант беше чрез meta refresh, който не съм сигурен, че е точно 301. Този вид редирект просто прехвърля потребителя от единия сайт към друг след определен интервал от време – в моя случай 0 секунди.
  Също така направих и вече нормален 301 редирект от блога си.
  След края на състезанието махнах редиректите и още на следващия ден моя аквичоп отново беше втори. Странно, но факт! Както казах, не мога да твърдя със сигурност, но на 90% съм сигурен, че е от това.
  И в крайна сметка – да, опита който натрупахме си остава и вече мога спокойно да твърдя, че съм поне един level нагоре! :-)
  Дори в момента съм решил да се захвана с една трудна ниша :-)

 8. Андрей, очаквах да победиш, жалко че малко обърка стратегията. Не е нужно да правиш толкова много линк билдинг на целия си линк билдинг. Сигурно си забелязвал мен, Тошков и някои други от по-опитните в бранша да си пускаме линкове в доста сайтове и ако си си направил труда да провериш бековете на тия страници от които взимаме линковете щеше да се учудиш че почти отникъде не ги линкваме. Много по-важен е броя на топ-левъл домейните от които имаш линк, а не всеки от тях да е налинкнат – много време отнема. Линкове от само 100-120 домейна са много малко ако това са всички сочещи към сайта ти участник. (гледам ги от картинката ти тук: http://аквичоп.net/images/stories/akvichop-statistics.jpg )

 9. Браво, много ми хареса, че си споделил точната ти стратегия за линк билдинга, взех няколко добри идеи!
  Благодаря!